Abstinenta si placere

Inca de pe vremea lui Adam si Eva aceasta problema existentiala a dat multora batai de cap, este mai bine sa te abtii de la ceva ce iti face placere sau este mai bine sa iti urmezi trairile si sa imbraci aceasta abstinenta intr-o oarecare nepasare, satisfacandu-ti in primul rand dorintele si ignorand mai mult sau mai putin constiinta si spiritul conservator?

Oare ce a avut in minte Adam atunci cand a muscat din mar? Sa fie oare ea, femeia, Eva de vina sau pur si simplu omul avea nevoie de ¬†un mar, ii era pofta ? Oare avea lipsa de vitamine ? Sau totusi sa fi fost femeia si dorinta de a-i indeplini dorintele? Probabil ca nu vom sti niciodata…

Stati pe pace nu voi intra in discutii ce nu isi au rostul si nu vreau sa iau in deradere dogmele bisericesti sau intelesul pacatului primordial, pur si simplu mi-a venit in minte asta in urma unei fotografii postata de cineva pe o retea de socializare la moda (o sa o pun mai jos ).

Brusc mi-am pus intrebarea, zic eu fireasca, ce este mai important sa te abtii sau sa faci acel lucru ce iti face placere? Dupa cateva scurte descarcari de energie la nivelul sinapselor, am inceput sa imi enumar in minte de la ce ma abtin eu si ce fac cu si din placere. Scriu si aici cateva si sunt curios in cate dintre ele va regasiti:

1. Cafeaua- Imi face placere sa o consum dimineata, la pranz, in timpul zilei si seara inainte sa dorm, insa nu imi face bine la sanatate. Sa ma abtin?

2. Dulciurile. Sunt nebun dupa ele, in special clatitele cu mult gem sau sirop, dar nu imi fac bine nici sanatatii si nici greutatii, respectiv aspectului meu fizic. Sa ma abtin?

3. Rasul. Rad din orice si incerc sa imi mentin starea de bine pe care sa o transmit mai departe, insa de multe ori sunt luat peste picior si neinteles pe motiv de nepasare. Sa ma abtin?

4. Iubire, dragoste, afectiune. Ofer de cate ori am ocazia asta, pentru ca imi face placere, insa de multe ori sunt neinteles, respectivele persoane crezand ca ma atasez prea repede si ca nu sunt pregatite. Sa ma abtin?

5. Gatitul si gustatul printre picatele. Ador sa gatesc si sa combin gusturile, sa gust ceea ce fac de cate ori am ocazia, insa stiu ca asta imi dauneaza iarasi aspectului. Sa ma abtin?

Lista poate continua cu inca cel putin 20 de exemple, insa nu doresc sa va plictisesc, dar as fi curios in cate din cele de mai sus va regasiti si ce decizii ati luat- v-ati abtinut sau este mai buna placerea? Eu unul, va marturisesc cu mana pe inima, ca nu fac asta! Nu renunt la nimic din ceea e imi face placere chiar daca repercursiunile spuse mai sus ma fac sa ma simt aiurea si de multe ori marginalizat sau respins pe de-a dreptul. Merg pe principiul ca e mai bine sa regret ce nu am facut decat sa ma gandesc mult si la rece cum ar fi fost daca….

Cine nu gusta nu stie despre ce este vorba nu?

Ce spuneti, asa este?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *